Predavanje: Faze kliničkih ispitivanja – Predavač: dr.sc. Ines Potočnjak, dr.med., specijalizantica kliničke farmakologije s toksikologijom – ponedjeljak 24. travnja 2017. u 12 sati u Zbornici KBC-a.

U cilju poticanja i uključivanja djelatnika KBC-a, naročito mlađih, svih profila u znanstveno-istraživački rad, Institut za klinička medicinska istraživanja i nastavu organizira seriju predavanja i radionica. Slijedeće predavanje će se održati u ponedjeljak 24. travnja 2017. u 12 sati u Zbornici KBC-a.

Predavanje će održati dr. sc. Ines Potočnjak, dr. med., specijalizantica kliničke farmakologije s toksikologijom za KBC Sestre milosrdnice u trajanju od 30 minuta na temu:

Faze kliničkih ispitivanja

Razvoj lijeka se sastoji od postupnih koraka u kojima se informacije iz malih ranih ispitivanja koriste kako bi se planirala veća ispitivanja. Klinički razvoj lijeka se dijeli u četiri faze. Ranija ispitivanja pružaju evaluaciju kratkoročne sigurnosti i podnošljivosti te farmakokinetičke i farmakodinamičke informacije koje su potrebne za izbor prikladnog raspona doza i vremena primjene lijeka u daljnjim ispitivanjima. Kasnija ispitivanja su veća, dugotrajnija te uključuju veći broj bolesnika. Predavačica će prikazati koje su i kako izgledaju faze kliničkog ispitivanja u razvoju novoga lijeka. Ukratko će opisati koje su specifičnosti svake faze i zašto je potrebno ispitivanja raditi postupno počevši na manjem broju ispitanika.

Predavanja će se bodovati prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara, kotizacije nema.