Zavod za vaskularnu kirurgiju

Na odjelu vaskularne kirurgije zaposleni su, šef odjela, Doc. dr. sc. Ivo Lovričević specijalist opće i subspecijalist vaskularne kirurgije, naslovni docent medicinskog fakulteta, dr. Milan Vukelić specijalist opće i subspecijalist vaskularne kirurgije, prim. dr. sc. Narcis Hudorović, spec. opće kirurgije i subspecijalist vaskularne kirurgije, dr. Björn Dario Franjić specijalist opće kirurgije i subspecijalist vaskularne kirurgije te dr. Petar Brkić specijalist opće kirurgije. Uz stalno zaposlene liječnike na odjelu učestalo borave i sudjeluju u liječenju vaskularnih bolesnika i specijalizanti opće kirurgije kao i liječnici na subspecijalizaciji iz vaskularne kirurgije te stažisti. Glavna sestra odjela je sr. Snježana Kapitan.

Akademska aktivnost

Nastojanja u napredovanju predstavljaju izbor u naslovnog profesora za Doc. I. Lovričevića, a postupak je u tijeku. Dr. B. D. Franjić je kandidiran na katedri za kirurgiju medicinskog fakulteta za asistenta. Završio je doktorski studij, a u tijeku je izrada teme za doktorsku disertaciju. Dr. P. Brkić je na subspecijalizaciji iz vaskularne kirurgije, a u tijeku je doktorskog studija.

Na odjelu se provodi nastava za studente medicine iz propedeutike te turnusi iz kirurgije. U nadležnosti odjela je provođenje nastave iz MIP-a (malog izbornog predmeta) : “AV fistula za hemodijalizu kod zatajenja bubrežne funkcije” a Doc. I. Lovričević je voditelj predmeta. Sudjelujemo u poslijediplomskoj nastavi:

  1. “Obojeni Doppler ekstrakranijske moždane cirkulacije” čiji je voditelj akademikinja Demarin,
  2. “Zbrinjavanje karotidne bolesti” voditelj Prof. Huzjan i akademkinja Demarin, te
  3. znanstveni poslijediplomski “Neurosonologija” voditelj akademkinja Demarin.

Stručna aktivnost

Doc. dr. sc. I. Lovričević je predsjednik Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju (HDVK) u drugom četverogodišnjem mandatu, a dr. B. D. Franjić je tajnik Društva. Organizatori i suorganizatori smo mnogih domaćih stručnih sastanaka, a ističemo međunarodne sastanke od kojih je doc. I. Lovričević u organizaciji međunarodnog kongresa “Adriatic Vascular Summit”, lani u rujnu u Splitu i ove godine u Portorožu, u funkciji programskog direktora. U sklopu HDVK se organiziraju 2 puta godišnje stručni sastanci s predavanjima s aktualnim temama iz vaskularne medicine, a sastanci su se održavali u Zagrebu, Osijeku, Opatiji, Supetru. Suorganizatori smo međunarodnog kardiovaskularnog kongresa koji je planiran u Dubrovniku u travnju 2012.g. (The 61st International Congress of The European Society for Cardiovascular Surgery).

U svibnju 2011. godine organiziran je međunarodni tečaj “1st Croatian Basic Course of Endovascular Techniques” u KBC Sestre milosrdnice, u organizaciji Hrvatskog društva za vaskularnu kirurgiju te “European Society for Vascular Surgery” (ESVS, Europsko društvo za vaskulanu kirurgiju).

Povijesni aspekt

Odjel vaskularne kirurgije osnovan je u KB Sestre milosrdnice 1966 godine. Na odjelu su se od njegovih početaka od strane tadašnjih djelatnika (prof. dr. sc. Ivo Despot i prof. dr. sc. Dragutin De Syo) primjenjivale sve relevantne tehnike vaskularne kirurgije te su uvađane nove metodologije rada uz praćenje svjetskih dostignuća u vaskularnoj medicini i vaskularnoj kirurgiji.

Prošlo desetljeće također je obilježeno uvođenjem novih svjetskih metoda vaskularne i endovaskularne medicine u hrvatsku praksu (doc. dr. sc. Ivo Lovričević), kao što su EVAR (Endovascular Aneurysm Repair, endovaskularno liječenje aneurizme aorte, 1999.g.), TEVAR (Thoracic Endovascular Aneurysm Repair, endovaskularno liječenje aneurizme torakalne aorte, 2002.g.), postupak “Remote Endarterectomy” (“Udaljena endarterektomija” kod liječenja okluzivne bolesti površinske bedrene arterije, 2001.g.).